2015. szeptember 30., szerda

Milyen a rossz pásztor? És milyen a jó?

''Mert íme, olyan pásztort támasztok ebben az országban, aki nem törődik az elveszettekkel, nem keresi a kóborgót, nem gyógyítja meg a megtépettet, nem táplálja a jó karban levőt, de a kövéreknek megeszi a húsát, és körmeiket letördeli. Jaj a mihaszna pásztornak, aki elhagyja a nyájat! Fegyver érje utol a karját és a jobb szemét! Száradjon le a karja, és teljesen vakuljon meg a jobb szeme!'' Zakariás 11,16-17

Mindenkinek vannak rábízottjai. Mindenkinek. Oda vagyunk helyezve, ahol vagyunk, és legyünk példák. Legyünk példák. Minden keresztyén embernek van felelőssége. Mindenkinek. Törődjünk az emberekkel magunk körül!


És mindenkivel. Elveszett, kóborló, megtépett, jó karban lévő. Szeressük a másikat, és próbáljunk szolgálni az ő javára. 

Nagyon könnyű kimondani, ami a szívünkön van valamivel kapcsolatban. Nagyon könnyű. Kérdés: mit akarsz azzal mondani? Okoskodni, vagy valahol legbelül bántani a másikat? Ne feledjük: a szívből indul ki minden gonosz. Figyeljünk magunkra, és legyünk megfontoltabbak Isten dicsőségére.

Nem akkor vagyok jó, ha nekem jó valami. Mert mikor jó nekem? Ha megeszem a kövéret. Ha, ami a szívemen az a számon. Ha ami lehetőségem van, kihasználom. A biblikus kérdés viszont: mi a jó a másiknak?
Mindig: mi a jó a másiknak? Ha erre nem tudsz válaszolni, meg lehet kérdezni: mi jó neked, hogy csináljuk? Ismerd meg, és dönts úgy, hogy jó legyen neki. Hogy valaki másnak, és nem neked legyen jó. 

És ne add fel. Hatalmas tanítás. Ne add fel! Jajj annak a pásztornak, aki elhagyja a nyájat! Mert feladja, mert az emberekre tekint, meg a saját bajaira, hiányaira, fájdalmaira. De! Hogyha Istennel, az Ő elhívására kezdett el járni egy úton, akkor csak oda kellene, hogy visszatekintsen az elhívott, nem? Isten helyezett oda, akkor Isten meg is tart ott. Ha Isten helyezett oda, akkor ad is erőt a továbbiakhoz.  

Ne az emberekre nézzünk a közöttünk végzett szolgálat során. Úgy tuti biztos a csalódás. Tuti biztos. De Istenre nézve biztos az öröm, a kegyelem, az erő, a békesség. Benne van minden, ami nekünk kell. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése