2015. szeptember 25., péntek

''Derék asszonyt kicsoda találhat?

Értéke fölülmúlja az igazgyöngyét. Bízik benne férjének szíve, és vagyona nem fogy el. Javát keresi, nem pedig a kárát élete minden napján. Előteremti a gyapjút vagy a lent, és jókedvűen dolgozik keze. Hasonló a kereskedők hajóihoz, jó messziről is elhozza az eledelt. Fölkel még éjjel, enni ad háza népének, és szolgálóleányainak is a maguk részét. Mező után néz, és megveszi, keze munkájával szőlőt ültet. Derekát erővel övezi föl, és megerősíti karjait. Látja, hogy hasznos a munkája, éjjel sem alszik el lámpása. Kezét a fonókerékre teszi, és kezével az orsót fogja. Tenyerét megnyitja a szegény előtt, és kezét nyújtja a szűkölködőnek. Nem félti háza népét a hótól, mert egész háza népe meleg gyapjúba öltözött. Szőnyegeket sző magának, patyolat és bíbor az öltözete. Ismerik férjét a kapukban, mikor együtt ül a tartomány véneivel. Gyolcsot sző és eladja, és övet is ad el a kereskedőnek. Erő és ékesség a ruhája; vidáman néz a holnap elé. Szája bölcsességre nyílik, és kedves tanítás van a nyelvén. Vigyáz háza népe dolgaira, és nem eszi a lustaság kenyerét. Fölkelnek a fiai, és boldognak mondják, férje is dicséri őt: Sok leány végez derék munkát, de te felülmúlod mindnyájukat! Csalárd a kedvesség és hiábavaló a szépség, de az URat félő asszony dicséretet szerez magának! Ismerjétek el keze munkájának gyümölcsét, és tettei dicsérjék őt a kapukban.'' Példabeszédek 31,10-31

Csodálatos vezetés, tanács a fiúknak-lányoknak egyaránt. Kit keress? Milyen legyél? Hálát adok ezért az igerészért, ezért ragadjuk meg minden szavát!


Mit nézzek egy lányban? Hogy állna nekem a facebook-on? Mit szólna hozzá a családom? Ki a legszebb? Dehogy is! Ezek gyermeteg dolgok! Hiszen aztán lehet, hogy 40-50 évig fogsz vele együtt élni! Az alázat, a szorgalom, a hit. Ezek számítanak igazán.

Jelenleg az Élet Szavánál szolgálok, ahol van egy bentlakásos Bibliaiskola, egy vagy két évre lehet idejönni tanulni. És nagyon tetszik nekem az elsőéveseknek adott hivatalos javaslat: ne kezdj romantikus kapcsolatot az első negyedévben. Hogy miért? Mert akkor még csak a külső alapján döntenél. Nézd meg, hogy hogy szolgál, nézd meg ki ő. Biztos olyan, mint amilyennek gondolod a megjelenéséből? Ne a külső számítson. 

''Erő és ékesség a ruhája: vidáman néz a holnap elé.'' Szorgalom és mosoly. Komolyan nem erre vágyik minden férfi? De. Egy segítőtársra, aki nem a vérét szívja, hanem erőt ad neki. Aki által erősebb lehet, aki által jobban tud szolgálni, aki által ő is közelebb kerül az Úrhoz. 

''Ismerik férjét a kapukban, mikor együtt ül a tartomány véneivel.'' Ez lehet egyszerre Ígéret, illetve reménység a lányoknak és a fiúknak is. Hiszen, ha te ilyen lány vagy, erős és bölcs férfi lehet a vezetőd. Ha neked ilyen feleséged van, akkor képes leszel bölcsen ítélni, vezetni. Nemcsak a családodat, de másokat is. 

''Csalárd a kedvesség és hiábavaló a szépség, de az URat félő asszony dicséretet szerez magának!'' nagyon érdekes ez. Hiszen az ezt megelőző Igerészben azt mondja a szentíró, hogy bizony nehezen érthető meg a fiú útja a lánnyal (Péld 30,18-19). Mégis egy dolog biztos: az Istenfélő lány/nő az, aki dicséretet szerez magának, kedves lesz emberek és Isten előtt.

És most jön a legfontosabb: Alkalmazzuk az Igét! Válasszunk ez alapján, illetve lányok: járjatok ez alapján! Ha azt látjátok lányok, hogy mi fiúk ökrök vagyunk, és csak a fizikumot nézzük, ne foglalkozzatok velünk. Ne a mi megítélésünk számítson, hanem hogy Isten megáldja a kezetek munkáját, ha neki munkálkodtok. Fiúk: ha a lányoknál azt látjátok, hogy kis hercegnőkként maguk körül forognak, egyszerűen ne azt a lányt válasszátok! 

Nehezek ezek a dolgok? Nagyon, sőt azt mondom emberileg lehetetlen. Elítélhetem azt, aki a külső alapján választ? Nem, hiszen én sem vagyok jobb egy hangyabokányival sem. Viszont hihetetlen fontos Isten elé vinni a párválasztást mindenkor. Nem szóba állni senkivel, úgymond az Úr engedélye nélkül. Kövessük az Igét mindenkor! Ebben az esetben pedig különösen!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése