2015. augusztus 31., hétfő

Napi csendességeink

''Jézus pedig így válaszolt: Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes elmédből. Ez az első és nagy parancsolat.'' Máté 22, 37-38

''Jákób pedig egyedül maradt, és tusakodott vele egy férfiú, egész a hajnal feljöveteléig. Aki, mikor látta, hogy nem vehet rajta erőt, megérintette a csípője forgócsontját, és Jákób csípőjének a forgócsontja kiment a helyéből a vele való tusakodás közben. És mondta: Bocsáss el engem, mert feljött a hajnal. Jákób ezt felelte: Nem bocsátlak el, míg meg nem áldasz engem. Ekkor azt mondta neki: Mi a neved? Ő így felelt: Jákób. Erre azt mondta: Nem Jákóbnak hívnak ezután, hanem Izráelnek, mert küzdöttél Istennel és emberekkel, és győztél.'' I Mózes 32, 24-28

Mindennapi Igeolvasásunkhoz szeretnék támpontokat adni, hogy figyeljünk az Úr szavára, olvassuk bölcsen, hittel a Szentírást, és küzdjünk meg az Ige megértéséért, ha meg kell küzdeni. 

(Az alábbi lista nem teljes, tehát emellett más szempontokat is figyelembe vehetünk áhítataink során, én most az Ige alapján ezeket látom fontosnak kiemelni)

1. Isten megismerésére törekedjünk az Igéből.
Ez olyasmi, mint a szerelem. Ha szeretsz valakit, szeretnéd tudni ki ő, milyen ő, jobban ismerni. Ha szereted az Urat, valahogy vágysz rá, hogy megismerd. Erre pedig a megfelelő mód a mindennapos Biblia olvasás. Érdemes feltenni a kérdést: mit tudhatok meg az olvasott szakaszból Istenről? Melyik tulajdonsága domborodik itt ki? Lehet, hogy az igazsága, a szuverenitása, a szeretete, a kegyelme, a haragja, a békessége, a '' féltőn szeretősége'', a hatalma, a dicsősége. Most ennyi jutott eszembe, de lehetne még sorolni. Törekedjünk Isten ismeretére az Igéből.

2. Az Úr szavának olvasása nem napi 20-40 perces tevékenység
Ez így egyik könyvben sincs leírva, hogy akkor én csak ennyit olvashatok. Vagy hogy ezzel le is van tudva a napi kegyességem. Nagyon vigyázzunk a megszokással. Megint a szerelmes példa: ha szeretsz valakit, nem napi 20-40 percet szeretnél vele eltölteni, hanem többet. Persze vannak feladataink, és van, amikor alig van időnk Bibliát olvasni. De mi van azzal, hogy ''a munka után hazaérek, és végignézek 2-3 órányi sorozatot''? Azt nem Istennel töltöd. Megint nem azt mondom, hogy egyáltalán ne nézzünk semmit, hanem hogy mire vágyik a szívünk? Istennel való közösségre? Ne aludjon ki a láng a szívünkből, és ha pedig alig pislákol, kérjük a világosság Urát, hogy adjon fényességet, és szenvedélyt a szívünkbe iránta.

3. Harcoljuk meg a hit nemes harcát
Van olyan, hogy végigolvas az ember egy Igerészt, és egyáltalán nem érti. Nem szégyen ez, végül is a mindenható Isten szavát próbáljuk mi gyarló, nyomorult, bűnös emberek megérteni. Nem az a csoda, ha nem értjük, az a csoda, ha értjük. Az a Kegyelem.
Viszont érdemes megvívni ezeket a harcokat, hogy értsük meg az Igét. Először is imaharcban. ''Istenem, nem értem az üzenetedet. Te látod, hogy gyarló, bűnös ember vagyok, kérlek, te taníts engem, és a te lelked által tudjam megérteni a szavaidat. Adj bölcsességet, hitet és erőt a te Igéd olvasásához. Ámen'' Másodszor is az olvasás közben. Újra és újra. Nem értem, nem baj, elolvasom, gondolkodom rajta versenként. Küzdök. Hogy értsem, hogy Isten áldása szerint járhassak, hiszen boldog ember az, aki ÚR törvényében gyönyörködik, és az ő törvényéről gondolkodik éjjel és nappal (1. Zsoltár,1-2). Mint Jákob a fenti Igeszakaszban. Küzdjünk, hogy vele járhassunk még inkább!

0. Hittel olvassuk és éljük az Igét
Nulladik pont, hiszen máshogy nem is érdemes. Csak hittel. ''A hívő előtt az Úr megfejti önmagát.'' (Az Úr csodásan működik című dalból) Járjuk a Mindenható útjait, alkalmazva a tanultakat, frissüljünk fel a Ige tiszta szavaiban minden nap, és keressük alázattal az Istennek kedves ösvényeket mindenkor.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése