2015. augusztus 6., csütörtök

Szereted-e az Urat?

''Jézus pedig így válaszolt: Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes elmédből. Ez az első és nagy parancsolat.'' Máté 22,  37-38

Vannak helyzetek, ami egyértelmű, hogy mit kell tenni, mégis színezzük azt, ami egyébként fekete-fehér. De ettől még a fehér fehér marad a fekete pedig fekete. Kész. Hiába színezed ezerrel, menteni próbálva ezzel lelkiismeretedet, hiába. Ami helyes,  az helyes, ami bűn, az bűn. Oszt csókolom. 


Miért színezünk? Mert nincs kedvünk Istennel járni. Mert magunkat jobban szeretjük. Sokkal jobban. Ez az ok. Mindenféle érvet kitalálunk, ''nézd meg a szomszédot, az mit csinál, az állam, a kormány, Orbán Viktor, a szemét gazdagok, bankárok,'' stb. Mindenki csak te nem, csak te nem vagy a hibás. ''Ez még belefér teljesen.'' ''A családomért teszem.'' ''A helyzet. Rossz a helyzet. Nem lehet máshogy dönteni.'' 

Mindig lehet máshogy dönteni. Mi motivál? Hogy szereted az Urat, vagy nem szereted? Ilyen helyzetekben dől el, hogy mi van a szívedben. Kit szeretsz jobban? 

De tudjátok, hogy mi a legszebb: a bűnbocsánat. Hogy van bűnbocsánat, ''menny el, és többé ne vétkezz''. Erre mondják, hogy uralom-váltás van a szívedben. Magad trónja helyett Krisztusé került oda. Innentől jogos a szóhasználat: Keresztyén. Krisztus szolgája, ezt jelenti a szó. Előtte bizony nem jogos ez, csak szavak. Csak ha a szíveden neki akarsz élni, ha tényleg neki élsz, akkor vagy Keresztyén.

Lássuk meg a bűneinket, lássuk meg, hogy én hol vagyok az életemben, és Isten hol van. Térjünk meg a bűneinkből, és legyünk szabadok! Aki Krisztusban fogoly, az Isten fiának neveztetik, az képes jól dönteni. Kegyelemből. Hálából. Szeretetből.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése