2015. augusztus 11., kedd

3 jellemző a tanítványságról

1''Összehívta tizenkét tanítványát, és erőt és hatalmat adott nekik minden ördög fölött és a betegségek gyógyítására. 2 Elküldte őket, hogy prédikálják az Isten országát, és betegeket gyógyítsanak, 3 és azt mondta nekik: Semmit ne vigyetek az útra, se botot, se táskát, se kenyeret, se pénzt, és váltásra való ruhátok se legyen.'' Lukács 9,1-3

Olvasva ezt az Igét 3 gondolat, vagy inkább három jellemző jutott eszembe az Ő tanítványairól. Egy arról, hogy milyen erőt ad Krisztus; egy arról, hogy mi a dolga a tanítványnak; egy pedig arról, hogy min kell hogy alapuljanak a tanítvány döntései. Egy-egy Igevers, egy-egy pont.

1. Vers: Krisztus ugyanazt az erőt adja a tanítványainak, amivel Ő is ment az emberekhez. Tudniillik, hogy hatalmat az ördögök és betegségek felett. Ő is ezt tette, a tanítványainak is ezt kell. Ma nekünk nincs ilyen hatalmunk, akkor mit ad ma? Az Igét. Azzal ment Ő is, mi is csak a tiszta Igével mehetünk az emberek közé. Se többel, se kevesebbel. 

2. Vers: A tanítványoknak ugyanazt kell mondaniuk és tenniük, mint a Mesternek. Prédikálni Isten országát és betegeket gyógyítani. Mit jelent ez ma? Bizonyságtétel szóval és tettel. Beszéd Isten országáról és annak kiábrázolása szeretet, öröm, békesség, hosszútűrés, szívesség, jóság, hűség, szelídség, mértékletesség (Gal 5,22-23) által. 

3. Vers: A hitből hozott döntések. Ne vigyél semmit. Semmit. Józan ésszel ez őrültség, igen, de Krisztus mást mond. Ez a kemény. Itt dőlnek el a dolgok. Itt kezdődik az igazi tanítványság. Mész tatyó nélkül, kaja nélkül, váltásruha nélkül, bot nélkül, tehát mondjuk úgy közlekedési eszköz nélkül, csak úgy, teljesen ismeretlen vidékekre? Önmagában nem, de ha Krisztus mondja, ha az a helyes, ha menni kell, menni kell. Kész. 

Ez a motor. A hit. Hiszel-e? El mersz-e indulni, mersz-e Krisztussal olyan döntéseket hozni, ami rövid távon úgy tűnik, hogy tuti nem éri meg, mégis azt kell meghozni? Merj! Megéri. Hidd el. Ne nekem, a Bibliának, Istennek, Krisztusnak. Indulj el. Légy tanítvány. Légy keresztyén. Ámen

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése