2015. január 27., kedd

Ő talán csak jót akart,...

"És odament hozzá egy leprás, aki könyörögve leborult előtte, és azt mondta neki: Ha akarod, megtisztíthatsz engem. Jézus megszánta, kezét kinyújtva megérintette, és így szólt hozzá: Akarom, tisztulj meg! És azonnal eltávozott tőle a lepra, és megtisztult, majd Jézus szigorúan ráparancsolva nyomban elküldte. Azt mondta neki: Vigyázz, senkinek semmit ne szólj, hanem eredj, mutasd meg magad a papnak, és ajánld fel a tisztulásodért, amit Mózes rendelt, bizonyságul nekik. Az pedig elment, és mindenfelé kezdte hirdetni és terjeszteni, ami vele történt, annyira, hogy Jézus már be sem mehetett nyilvánosan a városba, hanem kint, puszta helyeken volt, és oda mentek hozzá mindenfelől." Márk evangéliuma 1,40-45

...mégsem azt tette, amit kellett volna. Folytatva az előző bejegyzés témáját, egy hasonló történetet néznénk meg, csak most az újszövetségből, az engedelmesség szemszögéből. 

Ez azért elég direkt. Mármint ennél konkrétabban nem igazán lehet utasítást kapni, mint ahogy itt a gyógyult leprás kapott. Krisztus személyesen adta ki neki a feladatot: ne szólj senkinek, menj el, és hajtsd végre az ószövetségi tisztulási ceremóniát, (III Mózes- más néven Leviták könyve, vagy Leviticus 14, 2-32) és tégy bizonyságot a papoknak.

Mit kellett volna tenni? Elmenni, és megcsinálni a hallottakat. Ehelyett ő mindenkinek újságolta a hírt. Mondhatjuk, hogy csak jót akart, másoknak is, Krisztusnak is. Csakhogy nem ezt a feladatot kapta. Bizonyságot tett ugyan, de nem ez volt a dolga. A párhuzamos igehelynél, a Lukács 5,12-16-ban, azt olvassuk, hogy sokan eljöttek a hír hallatán, hiszen nagyon nagy számnak számíthatott egy leprás ember gyógyulása. Hatalmas csodának. Viszont Krisztus elmegy a pusztába imádkozni, olvassuk a 16. versben. Annak volt ott az ideje. Ahogy a gyógyult ember életében annak volt az ideje, hogy bizonyságot tegyen a papoknak, amiről meg nem olvasunk, hogy megtette volna.

Lehet okoskodni, hogy mit, hogy kéne, most inkább így csinálnám, úgy csinálnám, de teljesen felesleges. Isten mond valamit, akkor az úgy van. Meghallom amit mond, és aszerint járok el. Ez nem bonyolult, nem kell hozzá diploma, egzisztencia, genetika, semmi. Csak hit. Ennyi. Higgy, és kövesd az Urat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése