2015. január 12., hétfő

A pénzügyek és a bizalom

''Adjátok el, amitek van, és osszátok szét alamizsnaként! Szerezzetek magatoknak el nem avuló erszényeket és elfogyhatatlan kincseket a mennyekben, ahol a tolvaj nem fér hozzá, sem a moly meg nem emészti! Mert ahol a ti kincsetek, ott lesz a ti szívetek is.'' Lukács 12,33-34

Huhhuhúú. Azért ez az első mondat, remélem érzitek, elég durva. ''Adjátok el, amitek van, és osszátok szét alamizsnaként!'' Azért mielőtt továbbkattintotok érdemes egy kicsit ízlelgetni ezt a mondatot. Jézus mondta, a Bibliában van, tehát Szent, és Igaz. Adjátok el, amitek van! Kemény. ''Most akkor adjam el mindenemet, és legyek csöves?'' Ne légy vakbuzgó, inkább Bízd Újra az Életed Krisztusra. 2015-ben is.

Ahhoz, hogy tudjuk a pénzügyekről beszélni, ahhoz hogy ezt le tudjuk tenni Krisztus lábai elé, vissza kell, hogy menjünk az alapokhoz. Kérdés: kiben vagy miben bízom? Miben látom a jövőm boldogulását? Kérlek ne vágd rá egyből a választ! Inkább gondolkodj el a cselekedeteiden! Mennyi pénz van a jövődre félretéve? Mennyire vagy bebiztosítva már így is épp eléggé a földi életedre nézve? Megint, mi az első: itt rendben legyen minden, vagy már okosan az örök életre gyűjtesz? 

És az Ige olyan csodálatosan, és kegyelmesen megnyugtató. Ne gyűjts olyanokat, amik igazából csak ideiglenesen a tieid, és akkor sem biztosan, hanem olyan kincseket, amiket soha senki el nem vehet tőled. Mert Isten azt mondja, hogy vigyáz az övéire. Ahogy vigyáz az állatokra, a növényekre (Lukács 12,24-től), azoknál sokkal jobban szeret minket, őriz, megtart, megóv. Hát értünk adta Egyszülött Fiát, hát hogyne adna nekünk mindent? A kicsiny nyájnak. Tetszett így az atyának, és tetszik még ma is. 

Félünk, és rettegünk. Aggódunk, nem lesz elég. Nem hiszünk. És ezzel szemben ott az elégedettség: ''Nem mintha a nélkülözésemre nézve mondanám, mert én megtanultam, hogy megelégedett legyek abban, amiben vagyok. Tudok szűkölködni, és tudok bővölködni is, mindig mindenhez hozzászoktam, a jóllakáshoz is, az éhezéshez is, a bővölködéshez is, a szűkölködéshez is. Mindenre van erőm abban, aki engem megerősít.''(Filippi 4,11-13) Szabadság a földi pénzügyektől, gyűjtve a mennyei vagyont minden erővel. Kegyelem által, Hit által, Krisztus által, az Ige erősítő szavaival felvértezve Isten dicsőségére mindenkor. 

Hadd mondjak egy egyszerű példát, ami ezt a mennyei kincs-gyűjtést illeti. Mondjuk egy keresztyén házaspár, férj és feleség minden héten megisznak együtt egy üveg bort. Ez mondjuk havonta nekik legyen ötezer forint kiadás. Úgy döntenek, hogy szeretnék ezt a pénzt az örökkévaló bankszámlájukra átutalni, így fogják magukat, imádkoznak, hogy hogy szolgálhatnának az Úrnak, és a borvásárlás helyett ezt a pénzt odaadják a szegényeknek, anélkül hogy bárkinek szólnának egy szót is, az így nyert időt pedig közös áhítatra fordítják.
Én ezt a befektetést végzős pénzügy mesterszakos közgazdászként csak ajánlani tudom. Jó reménységgel tudok bizakodni a hozamok örökkévaló megtérülésében. Bízva a mi Csodálatos Gondviselő Mennyei Atyánkban.

Ez egy nagyon nehéz dolog, talán még nehezebb, mint a párkapcsolatos téma, de így érdemes csinálni. Nem szolgálhatunk két Úrnak. (Máté 6,24) Úgy a jó, ha Krisztusnak szolgálunk a pénzügyeinkkel is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése