2015. július 28., kedd

A teljes élet...

''Ő pedig tanítványaira emelte szemét, és azt mondta: Boldogok vagytok, ti szegények, mert tiétek az Isten országa. Boldogok vagytok ti, akik most éheztek, mert megelégíttettek. Boldogok vagytok ti, akik most sírtok, mert nevetni fogtok.'' Lukács 6,20-23

''Mert aki meg akarja tartani a maga életét, elveszti azt, aki pedig elveszti az életét énértem, az megtartja azt.'' Lukács 9,24

...Krisztusban van. És senki másban. Nem egy társban, nem egy buliban, Őbenne, általa van. És az életünk nem itt e Földön fog kiteljesedni. 

Ez a hit. Mikor a nem jelenlévőkre nézünk, hanem az eljövendőkre. Mikor nem akarom élni a mai fiatalok életét, hanem elsősorban Istennel járok, és ha a kettő keresztezi egymást, akkor járok a mai fiatalokkal, ha nem, akkor nem. Ne itt akarjunk kiteljesedni, hiszen ez a bűnös világ kivetette magából a megváltót. Nem baj, ha minket is kivet. 

Hiszen az örök élet Krisztusban van. Nem lehet két fenékkel egy lovat megülni, mégis azt látom, hogy azért sokan megpróbálják. Megpróbálják itt elérni a boldogságot, kérdés az, mennyi kompromisszumot köt az ember hozzá. Meg lehet próbálni ezt a két fenekes megoldást, minden esetre elég furán fog kinézni, vagy, ahogy egyik barátom fogalmazta meg, szomorúan. 

Nem kell nekünk a Földön a boldogságot habzsolni, mert ez hitetlenség. Ez világi látásmód, ez vakság, lelki vakság.  Nem hisszük el, hogy Isten jobbat készített nekünk, nem mert most kell, és azonnal, és nem tudunk éhesek lenni, szomjasak, szegények, fájó szívűek. Nem nagyon tudunk lemondani. 

Én nem nagyon tudok. Eléggé nehezen tűröm az éhséget, és most is ahelyett, hogy lementem volna a boltba a vacsorámhoz egy hozzávalóért, amivel finomabb lett volna, inkább nekiestem és behabzsoltam anélkül. Nagyobban, de ugyanezt tesszük. Mikor ahelyett, hogy odaszentelnénk magunkat, áldozatokat hoznánk, várnánk, szolgálnánk, csöndben lennénk, inkább hangosak vagyunk, ''ami a szívemen az a számon'', elvesszük, élvezzük, iszunk, cigizünk, bulizunk. Ez nem keresztyén élet. Nem átimádkozott éjszakák, nem átszolgált nappalok.

Hogy tudna így a tisztaság áldása ráragyogni az életünkre? Nem hisszük el, hogy aki elveszti az életet Krisztusért, az megnyeri azt. Ez egyszerűen nem hisszük el. Itt akarunk kiteljesedni. Ne csináld. Butaság. De ami még rosszabb, hitetlenség. 

Igen, ez is nagyon nehéz. Elhagyni a világot nehéz. Lehetetlen, ha nem Krisztusra tekintesz. Lehetetlen. De vele sikerül, ezt nevezik szabadításnak. A világ így, hogy egy klasszikust idézzek, és ezért elnézést kérek a nem teljesen szép megfogalmazásért, a leszarom kategóriába kerül. És higgyétek el, nincs ennél nagyobb királyság ezen a Földön.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése