2014. december 1., hétfő

Hogyan mondjam el?

''Ha emberek vagy angyalok nyelvén szólok is, szeretet pedig nincsen bennem, olyanná lettem, mint a zengő érc vagy a pengő cimbalom. És ha prófétálni is tudok, és minden titkot és minden tudományt ismerek is, és ha teljes hitem van is, úgy, hogy hegyeket mozdíthatok ki helyükről, szeretet pedig nincsen bennem, semmi vagyok.'' 1 Kor 13,1-2

Az ember egyre olvassa a Bibliát, jár gyülekezetbe, olvas egyéb keresztyén irodalmat is, és egyre több mindenről lesz saját véleménye. El tudja mondani, de nemcsak úgy, hanem bibliai Igékkel alátámasztva, hogy miért van helye a pedestrinációnak, hogy most akkor gyerekkeresztség vagy nem, kik a szentek, kik nem szentek, stb. Tudunk, tudhatsz te is sok mindent. A kérdés, hogy mit kezdesz ezekkel az információkkal?


Azt mondja az Ige, hogyha a te csatornád nem a szeretet, semmit nem ér a legnagyobb tudás sem. Tök mindegy, hogy mi minden van a fejedben, ha nincs rend a szívedben. Ahhoz, hogy tanítani tudj, nem az anyagot kell elsősorban megtanulni a fejeddel, hanem szeretni kell tudni mindeneddel. 

És ebben a csatornában Isten megadja a bölcsességet is. Azt szeretnéd, hogy egy öreg néni is értse, hogy mit akarsz mondani, akkor nem használsz rengeteg fura idegen szót, hogy magadat felékesítsd, hanem lehajolsz hozzá, az ő nyelvén mondod el azt, hogy igen kedves hölgyem Krisztus Önért is meghalt. És Önnek is lehet új élete a megváltóban. Pál athéni beszédében idéz az ő költőjüktől. Mert szereti őket, mert drága ember, neked jó, ha elhiszed ezt, kövesd Jézust. 

És azt gondolom, hogy itt a lényeg. Nekünk Krisztusra kell mutatni. Krisztus hogy érvelt? Mindig Ige-központúan, egy jottányit, egy vesszőnyit el nem véve abból. Határozottan, és mégis áradt belőle a Szeretet. Pál is Isten egy olyan tulajdonságát vitte oda az Athéniaknak, amit megérthettek. Maga a Biblia is tulajdonképpen Isten szeretetteljes lehajolása hozzánk. És a Megváltó földi testben való eljövetele hozzánk is az. ''Az az indulat legyen bennetek, amely Krisztus Jézusban is volt, aki amikor Isten formájában volt, nem tekintette zsákmánynak azt, hogy Istennel egyenlő, hanem önmagát megüresítette, szolgai formát vett fel, és hasonló lett az emberekhez.'' Fil 2, 5-7. Ez a Karácsony. A Szeretet Ünnepe. A csodálatos Istenünk Szeretetéjé.

Hát beszéljünk mindenről amit a mi szerető Urunk megmutatott nekünk az Igéből, de csakis, csakis szeretettel. Ahogy tőle tanultuk. Máshogy nem érdemes.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése