2014. december 16., kedd

A család

''Ha pedig valaki az övéinek és főleg házanépének nem viseli gondját, az megtagadta a hitet, és rosszabb a hitetlennél.'' 1 Timóteus 5,8

Gondoltam majd írok egy kedves kis bejegyzést, hogy foglalkozzunk a családjainkkal, a vér szerintiekkel is, ha már itt van a karácsony. Teszek bele egy verset, írok pár szép sort, ahogy azt kell. Erre megnézem ezt az igeverset, tudtam, hogy ez a vér szerinti családdal, hozzátartozókkal foglalkozik, és itt az Ige, és megint kőkeményen fogalmaz. Két sorra korábban azt olvassuk, hogy aki kicsapongó életet él, az már élve meghalt (1 Timóteus 5,6). Itt meg azt, hogy aki nem törődik a vér szerinti rokonaival rosszabb a hitetlennél. Felmerül a kérdés a kedves blogíróban: figyelek-e én eléggé a családomra? És te? 


Érdekes. Krisztus bűntelen volt, és mindenkor minta. És ő mikor megjön a családja, azt mondja, hogy az Ő igazi rokonai a lelki testvérei (Márk 3,31-35,). Ebben a jelenetben Krisztus tanít, mikor megjön a családja, és szerettek volna vele beszélni, hívatták őt. Ekkor ahelyett, hogy a családjához ment volna, feltesz egy kérdést, ''Hogy kik az én anyám, és kik az én testvéreim?'' és elmondja, hogy akik követik az Atyát, azok az ő testvérei és anyja. Ha jobban elolvassuk ezt a részt (Mátéban és Lukácsban is van párhuzamos rész, érdemes mindhármat elolvasni), meglátjuk, hogy Jézus itt megragadja az alkalmat, hogy a lelki családhoz való tartozást emelje ki, egy szeretettel teli bizonyság-tétel ez nekünk, lelki testvéreknek. 

Aztán nézzünk egy másik tanítást (Máté 10,34-37) azt mondja, aki inkább szereti a szüleit, mint Őt, az nem méltó őhozzá. Megint a sorrend: ki van elől? Krisztus! Mit hangsúlyoz Krisztus? A lelki dolgokat.

Menjünk tovább. Az utolsó kép. Krisztus a Keresztfán, emberektől és Istentől elhagyatva. Olvassuk, hogy beteljesednek a jóslatok, János 19, köntösére sorsot vetnek, meggyalázzák, megvetik. És akkor ott, Ő mégis figyel az édesanyjára, a szeretett tanítványra, Jánosra bízza őt. Mária gyakorlatilag attól a pillanattól fogva nem volt támasz nélkül, szeretet nélkül, fiú nélkül, mikor Krisztusnak meg kellett halnia a mi bűneinkért, és utána sem, mikor feltámadt, és elragadtatott.  

Szóval mit mond az Ige?  Hogy fontos a lelki család; a Megváltóhoz való tartozás, fontosabb, mint a testi család. Viszont mondja-e az Ige, azt hogy nem fontosak a vér szerinti rokonok? Nem!! Nagyon-nagyon is fontosak. Krisztus olyan korban élt testileg itt a Földön, mikor a családi kapcsolatok iszonyatosan kiemeltek voltak, ezért is kellett hangsúlyozni a lelki tartalmakat. Tiszteld apádat, és anyádat, hogy hosszú életű légy itt a Földön (tízparancsolat). Törődj a családoddal, ahogy a páli levélben olvassuk.

Csodálatos, ahogy Krisztus nagy szavak helyett teljesen összetört állapotában hogy törődik a test szerinti édesanyjával. Mindenkor minta. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése