2019. július 6., szombat

Munkahelyi bizonyságtétel

"Aki nyáron gyűjt, az eszes fiú, aki álomba merül az aratás idején, az szégyellni való fiú." Példabeszédek 10,5

Beszélgettünk erről az Igéről nagylányommal, és megértettem valamit: ez az Ige többről szól, mint a gyermeki szorgalom. Mi, felnőttek, is az igyekezetünk alapján lehetünk megítélve a munkahelyünkön: jó úton jársz, ha tevékeny vagy, de szálka a főnök vagy a kollégák szemében, ha lusta. Különösen fontos ez azért, mert keresztyénként, mi nem csupán magunkat képviseljük.

Lehet vitatkozni, hogy melyik a fontosabb, a szóbeli vagy a tettekben történő bizonyságtétel, és tudjuk azt, hogy mindkettő alap. Így együtt valós a Krisztusra mutatás. Ahogy szavak nélkül az emberek nem értik, hogy mit miért teszünk, úgy a léhaság ugyanúgy le tudja nullázni a hitelességünket.

Sokszor azt hisszük, hogy nagy dolgok kellenek a munkahelyen, az Úr ügyének képviseletében. Hiszen például olyan ritkán jöhetnek szóba a hit dolgai. Mégis ott van a kézenfekvő, és nagyon sokat megmutató dolog az életünkben: a szorgalmunk. És vele együtt a megbízhatóságunk is persze.

A szorgalom, hogy az Úr munkáját végzem még az irodában vagy kint, a terepen is. Mert, ha csak akkor dolgozom, mikor más is látja, nem vagyok épp képmutató? Dehogynem. Nyomogatjuk a telefont, és ha arra jár a főnök, gyorsan eltesszük...? Ismerős lehet. Látja azt mindenki. Ciki? Az.

A lustaság bűn, és nagyobb mértékben érinthet minket, mint gondolnánk. Kényelem kereső világunkban nem csak a testi élvezetek kapcsán van hatalmas Isten-tagadás, de a szorgos élet terén is. És ha buzgó vagyok, miért vagyok az? Félek a főnökömtől vagy a következményektől, vagy szabad vagyok ettől, és akár szeretet munkál bennem? Építem a karrieremet, vagy szeretnék tényleg hasznos lenni? Adok vagy elveszek a cégnél?

Adok vagy elveszek a cégnél? Mikor elkezd mindenki (legálisan) dolgozni, akkor kap munkaszerződést. A szerződés lényege az, hogy te mit teszel bele, és ezért neked a céged mit ad. Megállapodtok. Ha henyélő munkakerülő vagy, nem mész szembe ezzel a szerződéssel? Ilyenkor tulajdonképpen meglopod a vállalatodat.

A lelki életünk napi lenyomata a munkával töltött időnk, hiszen legtöbbet a feladatainkkal foglalkozunk egy nap. Mit látnak mások, mit lát az Úr, ha ránk, a dolgozó emberre néz? Jókedvű szorgalmat vagy unatkozó lustaságot/ stresszes görcsölést/ bénító félelmet? Építünk vagy rombolunk a kollégáink között?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése