2014. október 11., szombat

Biblia a kézben IV.

"Ezért tehát elméteket felkészítve legyetek józanok, és teljes bizonyossággal reménykedjetek abban a kegyelemben, amelyet Jézus Krisztus megjelenésekor kaptok." I Péter 1,13

"Mit mondjunk tehát ezekre? Ha Isten velünk, ki lehet ellenünk? Aki tulajdon Fiát nem kímélte, hanem mindnyájunkért odaadta, hogyan ne ajándékozna nekünk vele együtt mindent?" Római levél 8,31-32

Csoda ez, ahogy a hit tud józanságot adni, ahogy Péter apostol mondja. Mikor az ember nem azt nézi, hogy mennyi van a pénztárcájában, hogy nem talál munkát, hogy nem talál társat. azt mondhatja: az Úr úgyis megadja. Hiszen ha a legdrágábbat, egyszülött Fiát odaadta értünk, miért ne adná meg mindenben azt, amire szükségünk van? Logikus, nem?

Mert, hát igen, mi magunktól nem ilyenek vagyunk. Ha nincs meg valami úgy, ahogy szeretnénk, sokszor nem csak az egyenes úton próbáljuk azt megszerezni. A cél szentesíti az eszközt, hiszen "mindenki más is ezt csinálja, nem?". Könnyű, nagyon könnyű erre az útra lépni. Például eladóként nem adni számlát, fizetés nélkül letölteni zenét, lefénymásolni  könyveket. Ez mind-mind lopás, csak gondolj bele, mi van ha te írsz könyvet, ha te csinálsz egy jó számot, de senki sem fizeti meg, hogy neki meglegyen, ha mindenki trükközik az adóval, utána meg szidja a kormányt, hogy nagyok a kátyúk. 

Nem azt mondom, hogy a vezetőink nem lopnak, de először a saját szemedből vedd ki a gerendát drága barátom, és utána szólhatsz, hogy szálka van a másik szemében. Mi van a könyvekkel? Miért csodálkozol, ha mondjuk egy egyetemi tanár kimegy külföldre, mert itthon nem tud megélni? Te megvetted a könyvét, hozzájárulva a te részeddel az ő bevételéhez? Nem, megloptad, és utána te is szidod a rendszert. Szerzel kamu-matricát, csalsz a bérlettel, neked ami jár, az jár. Ebben az országban lassan mindenki féláron utazik, és csodálkoznak, hogy gyenge minőségű a szolgáltatás. Add meg a császárnak, ami a császáré, és Istennek, ami Istené.


Az Úr megadja, ha egyenesen jársz, akkor is. Nem kell jobbra, se balra se menni, megadja. Mindent megad, hiszen szeret engem. A hit így válik cselekedetekké, így válik az élő Ige nap, mint nap megerősítővé számunkra. Nem csak egy könyvet olvasok, mikor előveszem a Bibliát, hiszen akárhogy is nézzük, azon alapszik az életem. Jó irány, ha már a korábban felsorolt apróságokban is hiszek neki. Az odaszánás kis lépésekkel is odaszánás, nem kell egyből valami hatalmasra gondolni. 

És meglátod, hogy nagyon is jó az, ha helyesen jársz el. Például egy vállalkozónak sokkal nagyobb rend lesz a költségvetésében, és nyugalom az életében, ha nem csal. Megbízhatónak tartják így partnerei is, és akárhogy is nézzük, hiába fizet kicsivel több adót, hosszú távon így tud előre menni az üzlet. De nem is ez a lényeg. Békességben vagy Istennel, ha helyesen jársz, és békességben tudsz majd előtte megállni az ítélet idején is. Jó az Úrban bizakodni, jó az Úr. Jó dolog félni az Urat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése