2014. október 14., kedd

Az önfeláldozásról I.

''Nincs senkiben nagyobb szeretet annál, mint ha valaki életét adja barátaiért.'' (János 15,13)

''Az az indulat legyen bennetek, amely Krisztus Jézusban is megvolt: aki Isten formájában lévén nem tekintette zsákmánynak, hogy egyenlő Istennel, hanem megüresítette önmagát, szolgai formát vett fel, emberekhez hasonlóvá lett, és emberként élt; megalázta magát, és engedelmes volt mindhalálig, mégpedig a kereszthalálig.'' Filippi 2, 5-8

''Hát ha valamiben, önfeláldozásban azért egészen jó vagyok. Mindig adok mindenkinek, mindenkit meghallgatok, és mindenkit elfogadok.'' Kérdés: szeretet ez vagy gyávaság?  Egy egészen fontos téma következik.

Tisztázzuk először is mi nem az.

''Én mindig megcsinálom Józsi matek leckéjét.'' Józsit ebből kitalálhatóan menő gyerek az osztályban. Ő erős, jó sportoló, jó cuccai vannak, és baromira bejön a lányoknak. És ott van Pisti, aki kevésbé ilyen, viszont nagyon szeretne ugyanolyan lenni, mint Józsi nevű barátja.

Pisti, aki megcsinálja a háziját, azt hiszi, hogy ő milyen jó, milyen önfeláldozó volt Józsival, pedig egyszerűen csak gyáva volt. Nem merte azt mondani, hogy mégsem. Sőt továbbmegyek, baromira távol volt a szeretettől. Józsinak éppen hogy fontos lenne tanulnia, így kaphat később jó munkát, ha nem tudja egyedül megoldani a példákat, önállótlan lesz, másoktól ebben is függő, talán bajba jutott ember. Pisti nem mert kiállni tulajdonképpen a barátjáért, azzal, hogy azt mondja: nem.

Nem a Bibliai önfeláldozás az, ha mások képesek minket rángatni, mi pedig rájuk, vagy egy a túlzott lelkiismeretünkre hallgatva engedelmeskedünk nekik. Ez nem szeretet, ez önzőség, hogy másokkal ne kelljen konfrontálódni, ez lustaság, egoizmus, hiszen dicsérhetjük magunkat, hogy milyen jók vagyunk, szóval akárhogy is nézzük ez bűn. Ha nem örömből segítesz valakinek, hanem gyávaságból, meghunyászkodásból, az bűn. Nem tudsz nemet mondani, a félelem vezet téged, nem a szabadság, amire Isten tanít. Gyáva vagy szeretetből nemet mondani. Mert mi van, ha már akkor Józsi nem akar veled többé barátkozni, és azt te, úgy érzed, nem élnéd túl.

Pisti itt valamit valamiért csinált. Józsi barátságáért, társaságáért cserébe megcsinálta az ő matekháziját. Ez függőségi viszony, és ennek semmi köze nincs a szeretet Istenéhez. Hogy mások jó embernek tartsanak például adakozunk. Ez is csereüzlet, és még mindig nincs benne semmi szeretet.

Tegyél jót valakivel, aki neked semmit sem tud adni. Úgy, hogy ne lássa senki, és ne meséld el utána senkinek, hogy te milyen jó voltál. Az már valami. Az már egy irány. Ki fogod bírni, hogy ki ne derüljön a jó cselekedeted? És azt is kibírod, hogy ne mondd el, hogy te kibírtad?

Az önfeláldozás tehát nem rólam szól. Épp ezt jelenti a szó: ön-feláldozás. Valami, ami már nem rólam szól. Isten nélkül képtelenek vagyunk erre, ebben egészen biztos vagyok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése