2014. október 21., kedd

A radikális kereszténységről

''Megy vala pedig ő vele (Jézussal) nagy sokaság; és megfordulván, monda azoknak: Ha valaki én hozzám jő, és meg nem gyűlöli az ő atyját és anyját, feleségét és gyermekeit, fitestvéreit és nőtestvéreit, sőt még a maga lelkét is, nem lehet az én tanítványom. És valaki nem hordozza az ő keresztjét, és én utánam jő, nem lehet az én tanítványom. Mert ha közületek valaki tornyot akar építeni, nemde először leülvén felszámítja a költséget, ha van-é mivel elvégezze? Nehogy minekutána fundamentomot vetett, és elvégezni nem bírja, csúfolni kezdje őt mindenki, a ki látja, Ezt mondván: Ez az ember elkezdette az építést, és nem bírta véghez vinni! Vagy valamely király, mikor háborúba megy, hogy egy másik királlyal megütközzék, nemde leülvén először tanácskozik, hogy tízezerrel szembeszállhat-é azzal, a ki ő ellene húszezerrel jött? Mert különben még mikor amaz távol van, követséget küldvén, megkérdezi a békefeltételeket. Ezenképen azért valaki közületek búcsút nem vesz minden javaitól, nem lehet az én tanítványom.'' Lukács 14,25-33

Iszonyatosan kemény szavak ezek. Jézustól, akit sokan úgy emlegetnek, mint a legtoleránsabb személyt, pedig ezek a szavak nagyon radikálisak. Vagy oda teszed a teljes szíved, vagy nem. A radikális keresztyénség tulajdonképpen az egyetlen keresztyénség.

Keresztyénség. Az azt jelenti, hogy Krisztus úrnak fogadod el. Isten Fia, Isten lesz az első az életedben. Ezt jelenti a szó.

Ha neked Krisztus ugyanaz, mint a szüleid, a családod, vagy a magad vágyai, akkor te nem vagy keresztyén ember. Vagy Krisztus az első, vagy tök mindegy, hogy hányszor voltál első áldozó/ konfirmáltál/ akár bemerítkeztél. Teljesen mindegy, hogy te mennyire szereted a családodat, hogy, te milyen önfeláldozó ember vagy. Ha nem Krisztus az első az életedben, és ez nem látszik meg az életeden is, nagyon-nagyon-nagyon semmi minden, amit ez ügyben tettél. 

A ''se igent nem mondok, se nemet nem mondok'', az pontosan nem Krisztusra. A ''majd igent mondok'' - pontosan nem, ''elfogadlak téged olyannak, amilyen vagy'' - pontosan nem, ''én nagyon szeretek mindenkit'' - pontosan nem. Világos beszéd. Az Igened legyen Igen. 

Ez nem azt jelenti, hogy mindenkinek be kell bizonyítanod, hogy te mekkora hívő vagy, mert nem ez a lényeg. Ez már megint másoknak szólna, ők mit gondolnak. Azért nem kell eladnod mindened, hogy megmutasd, hogy te vagy a legnagyobb keresztyén. Nem kell összeveszni a szülőkkel ugyanezért. De amikor oda kell adni például a tizedet, add oda a tizedet. Ha meg kell látogatni a nagymamádat, aki nagyot hall, fura a szaga, és nem érted, amit mond, látogasd meg. Ha valaki előtt bocsánatot kérve meg kell alázkodni, alázkodj meg. Ha pedig mondani kell, mondd el az evangéliumot,  mondd el, hogy te kihez tartozol, mit miért csinálsz. Járj az Úrral, és vállald fel azt. Mondj egy rendes Igent!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése