2014. október 14., kedd

Az önfeláldozásról II.

''Nincs senkiben nagyobb szeretet annál, mint ha valaki életét adja barátaiért.'' (János 15,13)

''Az az indulat legyen bennetek, amely Krisztus Jézusban is megvolt: aki Isten formájában lévén nem tekintette zsákmánynak, hogy egyenlő Istennel, hanem megüresítette önmagát, szolgai formát vett fel, emberekhez hasonlóvá lett, és emberként élt; megalázta magát, és engedelmes volt mindhalálig, mégpedig a kereszthalálig.'' Filippi 2, 5-8

Tehát itt tartunk. Volt szó arról, hogy mi nem az önfeláldozás, most pedig arról, hogy mi az.

Ha valami olyat teszel, ami neked nem érdeked. Te azzal egyáltalán nem jársz jól. 

Béla egyáltalán nem számított menő diáknak a suliban. Kicsit duci volt, olyan semmilyen ruhákba járt, és jóképűnek sem tartotta senki sem. Bélának baromi rosszul ment a matek, és egyedül egyáltalán nem tudott kikászálódni az x-ek, meg az y-ok meg a szinuszok, meg a koszinuszok sűrűjéből.
Neki segíteni az már önfeláldozás. Mert kockáztatod, hogy mások csúfolnak miatta, te ezzel mások szemében épphogy fura leszel, ami nem bók. És mégis megteszed. Béláért.

És itt kezdődik a lényege a dolgoknak. Itt érthetünk meg valami nagyon kicsit abból, hogy mit adott Krisztus értünk. Értünk feladta a kereszten az Atyával való kapcsolatát, ami volt Jézusnak a minden. ''Éli, éli lama sabaktami!'', tehát ''Én istenem, én istenem, miért hagytál el engem?''(Mt 27,46) Mindent feladott értünk Bűnösökért. Akik képtelenek önfeláldozóan adni még egy huszast is, odaadta mindenét? Szerinted ez egy csereüzlet volt? Nem ez SZERETET volt.

Az önfeláldozás valahol innen ered. Ha belemászunk a másik után a mocsárba a legszebb ruhánkban, ha szenvedünk érte, ha bevállaljuk, hogy oké, nem leszünk jóban, de neked ez az állapotod nem jó, és máshogy nem tudok rajta változtatni. Tanuljunk meg küzdeni a másikért önfeláldozóan ebben a mocskosul egoista világban. És ehhez mindenkor példaként ott legyen előttünk Krisztus, és mindig, mindig érdemes az Úr elé menni, hogy most akkor miért is csinálom én azt, amit csinálok. Isten fog utat mutatni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése