2014. november 3., hétfő

Hétköznapi diadalok

''De azon ne örüljetek, hogy a lelkek néktek engednek; hanem inkább azon örüljetek, hogy a ti neveitek fel vannak írva a mennyben.'' Lukács evangéliuma 10,20

''Énekeljetek az Úrnak új éneket; énekelj az Úrnak te egész föld! Énekeljetek az Úrnak, áldjátok az ő nevét; hirdessétek napról-napra az ő szabadítását. Beszéljétek a népek között az ő dicsőségét, minden nemzet között az ő csodadolgait; Mert nagy az Úr és igen dicséretes, rettenetes minden isten felett. Mert a nemzeteknek minden istene bálvány, az Úr pedig egeket alkotott.'' 96. Zsoltár, 1-5

A keresztyénség dinamikus dolog és igazából sokszor baromira nehéz. ''Sokszor úgy érzem összeroskadok, Többé nem lesznek jó és szép napok. Nem süt rám a napsugár, Nem lesz többé tél, se nyár, Lelkem terhével egyedül vagyok. '' Hát igen, ha az örömben egyedül vagy, a bánatban is egyedül leszel. De várj, ha az örömben is az Úrra figyeltél, és annak örültél, hogy vele járhatsz, hogy Krisztus meghalt érted, hogy helyed van a mennyben, akkor a bánatban sem kell elmerülnöd, mert ez akkor sem változik!


A hétköznapi diadal lehet egyszerűen maga az életben maradás. Az, hogy te akkor is megállsz, mikor mindenki más már darabokra hullott volna. A kőszikla örökké megáll. Akkor is élsz és megvagy, és imádkozol, és olvasod az Igét. Mikor úgy tűnik, mindenki más elfelejtkezett rólad, de te hiszel, h a Mennyei Édesapád egyszerűen nem tesz ilyet. Mert Ő egyszerűen nem tesz ilyet. Mert szeret.

Énekeljetek neki új éneket! Dicsőítsd az Urat napra napra újabb és újabb szabadításáért. Mikor Mózes átvezette a népet a ketté nyílt tengeren hálaéneket énekelt az Úrnak, hiszen a Seregek Ura megmutatta hatalmas dicsőségét nekik, és megszabadította  őket. De mikor valaki a világgal, a kollégáival vagy a sulitársaival szemben a Biblia alapján érvel, és amellett teszi le a voksát, azt mondom, hogy az is hatalmas győzelem. Mert én, aki alapból egy gyáva kukac vagyok, merek az emberekkel szemben, a véleményüket hátratéve az Igére alapozva élni, és ezt meg is indokolni. Hát ez nem Isten dicsősége? És nem olyan dolog, ami miatt örömmel kiálthat fel az ember, akár te is, ha így teszel, nap, mint nap? Dicsőítem az Atyát, hogy ad bátorságot, ami nekem nincs, és szabad vagyok a világtól.

Nem vagyok köteles egy buliban annyit inni, amennyit a többiek. Mert muszáj. Nem muszáj.  Nem muszáj egy fiúnak már az első randin rámennie a lányra. Szabadság van, szabadság az emberi elvárásoktól, a bűntől, szabad leszel, mert Isten győz. Ha a győztes csapatban játszol, értelem szerűen te is győzöl. Ha az életedben góllövő csatárod a Mindenható azért elég jól állsz, nem?

És Isten hatalmas. Tudjuk, Isten az. Övé a diadal, mindig. Mikor azt hiszi az egész világ, hogy le van nyomva a karja, nevetve győz, hiszen végtelen nagy Ő. Ha vele jársz, győzöl. Minden nap. Holnap is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése