2014. szeptember 15., hétfő

Dies Irae I.

''Mert eljött az ő haragjának ama nagy napja; és ki állhat meg?'' Jelenések 6:17

Ismeritek biztosan ezt a szót Dies Irae, azt jelenti harag napja. Dies Irae, olyan régiesen, latinosan, olyan menőn hangzik.

A harag napja a péntek. Mert lehet, hogy pénteken szoktad megmutatni az ellenőrzőt otthon, és az a szituáció mindig félelemmel teli. Elégedettek lesznek-e otthon vagy nem. 
Vagy a harag napja jövő hétfőn lesz. Akkor jár le a projekt határideje, és pontosan tudod, hogy a Főnök nevét nem véletlenül írtam nagy F-fel. Nem nagyon várod a jövő hétfőt. 

Vagy lehet a harag napja 2015. június 7-én lesz, mert akkor államvizsgázol. Akkor kiderül, hogy mit tudsz, és eleget-e a diplomához. Nem nagyon szerethetsz előre arra a napra gondolni.

A harag napja tehát vízválasztó. Eldől, hogy akkor apa most elvesz zsebpénzt, vagy ad még valamennyit. Hogy a Főnök széttép, ''még egy dobásod van'', vagy lehet innentől kisbetűvel írni, mert nem is olyan félelmetes. Nem lesz diplomám, és jöhet még egy év tanulás, vagy hatalmas boldogság és öröm.

A Bibliában a harag napja az ítélet napja. Az igazi Vízválasztó. '' Haragra lobbantak a népek, de eljött a te haragod, és a halottak felett való ítélet ideje, hogy megadd a jutalmat szolgáidnak, a prófétáknak és szenteknek, és azoknak, akik félik a te nevedet, hogy elpusztítsd azokat, akik pusztítják a földet.'' (Jelenések 11, 18b).

Csakhogy ezen a napon nem az dől el, hogy akkor most egy-két évig mi lesz velem, és hogy mit szólnak hozzá mások. Itt az dől el, hogy az örök életben mit csináltok, és mit szól az életetekhez a Mindenség Ura! Izgultok te ezért? 

Nem. Nem izgultok. Vagy nem eléggé. ''Ez csak egy sztori.'' Ez a jövő. Jobb vagy bal. Örök élet vagy örök kárhozat. No other way. That's all. A purgatóriumot felejtsétek el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése