2014. szeptember 17., szerda

Dies Irae III.

''Azon a napon Alkotójára tekint majd az ember, és meglátja szemével Izráel Szentjét. Nem tekint az oltárokra, keze alkotásaira, meg sem látja, amit ujjaival csinált, a szent fákat és a tömjénező oltárokat. Azon a napon olyanok lesznek erős városai, mint az elhagyott erdő és mint a hegycsúcs, mivel elhagyják őket az Izráel fiai elől menekülők: pusztasággá lesznek,mert elfeledkeztél szabadító Istenedről, erős Kőszikládra nem gondoltál!'' Ézsaiás 17,7-10a

Miért ítél el valakit Isten? Mert megszegte valaki a tízparancsolatot? Mert káromkodott, hiába vette szájára az Úr nevét és ezzel megszegte a harmadikat? Lopott, és ezzel megszegte a hatodikat? Nem kell olyan messzire menni, hogy elszúrjuk. Kezdjük mindjárt az elsővel. 



Ez az Igerész az Ézsaiásból van, ahol Isten Ítéletéről prófétál a próféta Izraelre és a környező népekre nézve, ami be is következett. Maga az Igerész nem az utolsó Ítéletre vonatkozik, viszont tudhatjuk, hogy a jövőben is így fog ítélni. Az Úrban nincs változás, sem a változásnak árnyéka. Ha akkor valami alapján ítélt, akkor a jövőben is az alapján fog ítélni.

És ez a valami a hitetlenség. Egy ifjúsági alkalomtartó fiatal sráctól hallottam legutóbb, hogy az Úr a gyökerénél ragadja meg a problémát. Lát mindent, minden egyes kis bűnünket, és azt nézi, hogy ez miből ered: abból, hogy nem hiszünk. Nem foglalkozunk az Úrral. A tetteinkben, a hétköznapi életünkben nem jelenik meg a hit. És ez a bűn. Ha te nem hitből, Isten dicsőítésére teszel valamit, vétkezel. ''Mert mindaz, ami nem hitből van, bűn.'' Róma 14,23b

''Mert elfeledkeztél szabadító Istenedről''. Isten látta a konkrét bűnöket is, hiszen tud a mi saját bálványainkról, ami a zsidóknak a különböző szent fák és oltárok állítása volt pogány bálványoknak. Te nem állítasz pogány oltárokat? Dehogynem, minden nap. Bálvány lehet a munka, család, a házastárs, bármi egyébként önmagában jó dolog is, csak éppen elfeledkezünk miatta az Úrról.

Ne feledkezz el az Úrról! Mikor csinálsz valamit, gondolj arra, hogy Istennek tetszene, amit tennél? Szokták ezt mondani, nagyon jól, hogy mit tenne Jézus az adott helyzetben? Ha ezt végiggondolod, és az Ige alapján, a Krisztusba vetett hited alapján döntesz, akkor jó úton vagy. 

Folyt. Köv. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése