2015. június 12., péntek

Szabadságon

"Arról a napról és óráról azonban senki sem tud, még az ég angyalai sem, sőt még a Fiú sem, csak egyedül az Atya. Vigyázzatok, legyetek ébren, mert nem tudjátok, mikor jön el az az idő! Úgy van ez, mint a messzi útra készülő ember, aki házát elhagyva felhatalmazza szolgáit, és kinek-kinek megszabja a maga dolgát, és az ajtónállónak is megparancsolja, hogy vigyázzon. Vigyázzatok azért, mert nem tudjátok, mikor érkezik meg a ház ura: este, éjfélkor, kakasszóra vagy reggel. Amikor hirtelen megérkezik, nehogy alva találjon titeket! Amit azért nektek mondok, mindenkinek mondom: Vigyázzatok!" Márk 13,32-37

Annyira jó, hogy itt a nyár. Lehet pihenni, jó az idő (jó valaki szerint túl meleg van, de nyáron ez van), van akinek szünidő van, Hawaii, dizsi, napfény. És azt gondolom, hogy meg is van a pihenésnek is a helye a keresztyén ember életében, a kérdés, hogy pihenés-e az, meg azért mégis, hogy lazít, mikor lazít. Ja igen, meg hogy keresztyén ember-e egyáltalán.


Akinek az egész éves keresztyénsége egy merő görcsösség, és "majd én megcsinálom", annak a szabadsága az pont az ellenkezője, leveti magáról  gátakat, indulhat a buli. Milyen érdekes, lehet, hogy pont az ilyen ember, aki Isten Igéje nélkül akarja keresztülvinni a keresztyénségét, és dolgozik ezért egész évben, pont ő alszik legmélyebben a fenti Ige szerint, mikor ezt csinálja. Ha vallásod van és nem Krisztusod nem a pihenés lesz az, ami majd felüdít, az nem emel fel a mindennapokból, nem kapcsol ki igazán. 

Az igazi felüdülést, a lelkit, az Ige adja. Nagyon érdekes, hogy lehet úgy ténylegesen felfrissülni például egy gyerektáborban, hogy közben fizikailag teljesen lefáradsz. Vagy egy kirándulás alatt a Tátrában, ahol egész nap mész, előadások, áhítatok, kirándulás van, az sem nagyon az alvásról szól. Mégis mekkora erőd van utána.  

Persze van, aki arra vágyik, és az teszi neki jót, ha egész nap a vízparton pihen, strandol, alszik. És abszolút lehet ennek helye. Viszont a Bibliánkat sose hagyjuk otthon. Nem érdemes. És mikor pihensz, akkor sem alszol, mikor lazítasz, akkor is vigyázol. És ez nem görcsösség. Ez megpihenés az Úrban. Csodálatos ez, higgyétek el. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése