2015. június 5., péntek

Munkahelyen

"Ti, szolgák, fogadjatok szót mindenben test szerint való uraitoknak, nem színből szolgálva, mint akik embereknek akarnak tetszeni, hanem tiszta szívvel, félve az Urat. Bármit tesztek, lélekből tegyétek, úgy, mint az Úrnak, ne pedig úgy, mint embereknek, tudva, hogy az Úrtól veszitek az örökség jutalmát; mert ti az Úr Krisztusnak szolgáltok. Aki pedig igazságtalan, visszakapja, amit igazságtalanul tett, mert nincs részrehajlás." Kolossé 4,22-25

"Mert az Emberfia sem azért jött, hogy neki szolgáljanak, hanem hogy ő szolgáljon, és váltságul adja életét sokakért." Márk 10,45

Micsoda szeretet van ebben a Kolosséból vett idézetben! Bízzátok az Úrra a visszafizetést, ti csak szolgáljatok, mintha az Úrnak szolgálnátok. Tulajdonképpen neki is szolgálunk, ha becsületesek maradunk, ha elvégezzük a ránk bízottat, ha szolgálunk egyáltalán. Nem azért dolgozunk a keze alá a felettesünknek, hogy aztán megdicsérjen, és nem is azért, hogy ezáltal majd előrébb kerülünk. Nem. Hanem mert szeretem a főnökömet, neki is Krisztusra szeretnék mutatni, a szavaimmal is, de az életemmel is. 

Nem szoktunk. Te szoktál a főnöködért imádkozni? Kellene. Szoktál a cégedért imádkozni? Kellene. Hálát adni, hogy van munkát, nem pedig szidni, hogy most miért így, miért úgy? Kellene. Nem kell nekünk jobban tudni, nem a főnök munkáját érdemes jól megcsinálnunk (pedig tuti, hogy jobban tudnánk), hanem a sajátunkét. Alázattal.

Nem az a mennyei kincs, ha 30 éves korodra vezető vagy. Vagy világi vagy egyházi. De legalább a kettő közül az egyik. Nem. Persze, jó, ha az vagy, de nem ez a lényeg. A Krisztussal járás a lényeg. Tudunk-e alázatosan szolgálni, tudunk-e segíteni, ahogy Ő is segített, figyelünk-e a nyomorultakra, hogy Ő figyelt, szolgálunk-e úgy, ahogy Ő szolgált? 

A dicséret lehet a keresztyén munkavégzés eredménye, de lehet eredménye az, hogy kiközösítenek. Mert például nem lopsz, nem hazudsz vagy nem bámulod meg a kolléganőidet, úgy, ahogy a többiek. Mindkettő lehet. De nem ez a lényeg. Szolgálsz Krisztusnak, szolgálsz embertársaidnak szeretettel, vagy magadnak szolgálsz? Ez számít. 

"Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes elmédből. Ez az első és nagy parancsolat. Ehhez hasonló a második: Szeresd felebarátodat, mint magadat. E két parancsolattól függ az egész törvény és a próféták." Máté 22,37-40 Érdemes ezt követni a munkahelyünkön is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése