2015. november 17., kedd

Nem old fel - vagy mégis?

''Izraelita férfiak, halljátok meg ezt a beszédet: A názáreti Jézust, azt a férfit, aki erők, csodatételek és jelek által bizonyságot nyert előttetek Istentől, amelyeket Isten általa vitt véghez köztetek – amint magatok is tudjátok –, azt, aki Isten elvégzett tanácsa és terve szerint nektek adatott, gonosz kezek segítségével keresztfára szegezve megöltétek. De a halál fájdalmait feloldva Isten feltámasztotta, mivel lehetetlen volt, hogy a halál őt fogva tartsa.'' Cselekedetek 2,22-24

''Az Emberfia jóllehet elmegy, amint meg van írva felőle, de jaj annak az embernek, aki az Emberfiát elárulja; jobb lett volna annak az embernek, ha meg sem születik!'' Máté evangéliuma 26,24

Isten mindent előre eltervezett, az Ő akarata fut végig a világon, még akkor is, ha azok szörnyűséges tetteknek tűnnek, és azok közül is talán a legkeményebb Krisztus halála. Az Ő terve szerint zajlik minden, mégis felelősek vagyunk a tetteinkért.


Nem old fel, hogy minden előre megíratott. Nem mondhatod, hogy ''így akarta az Isten'', ilyen nincs. Ilyen van - tévesen - a muszlim vallásban, hogy ''ez volt Allah akarata'', de nincs a keresztyénségben. Egymás mellett van Isten terve és az ember felelőssége.

De mégis felold. Ha megbánod. Ha odateszed Krisztus elé, hiszen Ő győzött, mindörökre. Ha elkezded az Istennek tetsző utat járni, a keskeny út, Krisztussal. Akkor tied a feloldozás.

Annyira jó, ahogy a Szent Lélek Krisztusról szól. Róla beszél érthető módon, világosan az embereknek. Nagy mélységeket mond el ezzel a felelősség - előre megíratás kérdésével, mégis világos, érthető módon teszi. A Szent Lélek nemes egyszerűséggel mutat Krisztusra, a bűnt bűnnek nevezi, a felelősöket felelősöknek, és Krisztus győzelmét zengi.

Mit tanulhatunk ebből? Felelősek vagyunk, bűnösök vagyunk, de Krisztus győzött, és ez a legfontosabb hír számunkra. Ha ezt mondja a Szent Lélek Péter által, akkor nem annak kell lennie? Ragadjuk meg ezt a Jó Hírt minden nap!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése