2015. november 14., szombat

Válasz az Igéből

''Péter azonban előállt a tizeneggyel, felemelte hangját, és így szólt hozzájuk: Zsidó férfiak és ti mindnyájan, jeruzsálemi lakosok! Hallgassatok meg, és vegyétek tudomásul, hogy nem részegek ezek, amint ti állítjátok, hiszen a napnak harmadik órája van, hanem ez az, amit megjövendölt Jóel próféta: És az utolsó napokban – ezt mondja Isten – kitöltök Lelkemből mindenkire, és prófétálnak fiaitok és leányaitok, és ifjaitok látomást látnak, véneitek pedig álmokat álmodnak. Még szolgáimra és szolgálóleányaimra is kitöltök azokban a napokban Lelkemből, és prófétálnak. És csodákat teszek az égben odafenn, és jeleket a földön idelenn, vért, tüzet és füstfellegeket. A nap sötétséggé változik, és a hold vérré, mielőtt eljön az Úr nagy és fenséges napja. De mindaz, aki az Úr nevét segítségül hívja, üdvözül.'' Cselekedetek 2,14-21

''Hallani fogtok majd háborúkról és háborúk híreiről. Vigyázzatok, meg ne rémüljetek, mert mindezeknek meg kell lenniük, de ez még nem a vég. Mert nemzet nemzet ellen és ország ország ellen támad, éhínségek és földrengések lesznek sokfelé. Mindez pedig a vajúdás kínjainak kezdete.'' Máté 24, 6-8

A fenti Igében látjuk, hogy Péter egy akkor aktuális, jelentős, sőt megdöbbentő eseményre ad csattanós Igei választ, egy prófécia beteljesülését látjuk. Magyarázat Pünkösdre. Ha a tegnapi eseményekre gondolunk, mely szintén aktuális jelentős és  megdöbbentő, annak magyarázatához is érdemes az Igéhez menni. 

Hogy miért történik most ez a világban, miért van ez Párizsban? Nem tudom. Isten tudja, aki jó és szuverén Úr. Ezt viszont tudom az Igéből.

Nem sokszor halljuk az Igehirdetésekben, hogy valaki aktuális jelentős eseményeket kommentálna. De vannak ellenpéldák, például Sípos Ete Zoltán prédikációja a menekültkérdésben. Mert ez nem egy könnyű dolog. Nem lehet csakúgy valamit össze-vissza magyarázni félinformációk alapján. Bölcsességgel és megfontolt szeretetteljes szándékkal, józan ésszel kell tudni beszélni érdekek nélkül.

Nem tudok sokat, lehet, hogy ti sokkal többet tudtok, hogy mit tett Franciaország, mire válasz ez, ha válasz egyáltalán. Nagyon is jó, ha az ember képben van a politikai eseményekkel, de az még jobb, ha az Igében keres egyrészt menedéket, másrészt válaszokat a világ eseményeire.

Én amit olvasok az Igéből az ez: meg ne rémüljetek (Máté 24,6). Mert a világ most pánikol ezerrel, és biztos vagyok benne, hogy sokan meggondolatlanul beszélnek. Ne rémüljünk meg. Isten kézben tartja a dolgokat, nem véletlenül történt ez sem. Isten az Úr, Párizsban is. Tehát a szerető Atya, aki az egyszülött fiát adta értünk, bűnösökért, neki így tetszett, hogy most terrortámadás legyen Párizsban. Mindennek oka van, még ha nem is tudom, hogy mi az. 

''Mikor félnem kellene is, én benned bízom. Istenben, akinek igéjét dicsőítem: Istenben bízom, nem félek, ember mit árthatna nekem?'' 56. Zsoltár, 4-5. Józanság, hit, józan hit. Mert hiszem, hogy erre van szüksége a világnak, mindenkinek. Útmutatásra, amelyet Péter is adott az embereknek, mikor nem tudták mi van. Tegyük mi is ezt, mutassunk a Seregek Urára, aki erősebb bármilyen terrorszervezetnél, és dicsőségesebb minden államfőnél. Benne bízzunk, így lehet békességünk mindenkor. Ma is, és Párizsban is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése