2015. április 12., vasárnap

Trianon

''Mit panaszkodik az élő ember, a férfi a büntetés miatt? Gondoljuk át útjainkat, vizsgáljuk meg őket, és térjünk az Úrhoz! Emeljük föl szívünket és kezünket Istenhez az égben! Mi voltunk gonoszok és pártütők, azért nem bocsátottál meg.'' Jeremiás siralmai 3,39-42

„Hiszek egy Istenben, hiszek egy hazában:
Hiszek egy isteni örök igazságban,
Hiszek Magyarország feltámadásában! Ámen.” Magyar hiszekegy

Van a magyarságnak, magának a Magyar hiszekegynek egy olyan szellemisége, lelkülete, ami nagyon is érthető. Miszerint minket megcsonkítottak, elpusztítottak, átgázoltak rajtunk több soron is, megaláztak bennünket. És ez bizony mocskosul tud fájni. És igen, jogosan várjuk, hogy mikor lesz a másik népeknek is rossz.  De mégis azt mondom, hogy ne a hazánk feltámadásában higgyünk, mert ez vezet a magunkat másik népek fölé emelésében, nekünk Keresztyéneknek a mennyei hazát kell várjuk. Persze, ha Keresztyének, és nem csak - bocskaiban elmegyek a templomba, mert már a szépapám is ott volt presbiter, és otthon fel van lógatva a házi áldás, de nem törődöm a Bibliával - vallásoskodó reformátusok vagyunk. (amúgy a bocskai szerintem gyönyörű ruhadarab, nem a külsővel, hanem a belsővel vannak inkább gondok. És a református helyett katolikust is nyugodtan írhattam volna.)

Nem vagyunk jobbak, mint a románok, a szerbek, a szlovákok. Nem a zsidók miatt nem fejlődik ez az ország, hanem talán a gyűlölet miatt. Mindkét politikai oldal gyűlölete miatt. Többek között.

Nemzeti gyásznapot tartunk Trianon miatt, a megbocsájtás és az egymás bűneinek elfeledése jegyében. Ja, bocsánat elírtam, a bosszúállás, és a soha el nem felejtés jegyében. Ne papoljunk már a saját jóságunkról, ha egy közel száz éves bűnről emlékezünk még mindig, és gyűlöljük a szomszédainkat! Aki így viselkedik, az nem érti a kereszténység lényegét, ami a megbocsájtás, sőt sokkal inkább olyan, mint a gonosz szolga, akinek a király elengedte a nagy tartozást, de ő szolgatársának közel sem engedte el a kevesebbet.  

Nem tudom, hogy miért történt Trianon, de azt tudva levő, hogy a zsidókat miért győzték le, alázták meg, hurcolták el Babilonba. Mit mond a fenti Ige? Hogy nézzenek szét a saját lelkükben, mert amiatt jött rájuk az a sok nyomorúság. Talán nekünk is ezt kellene tennünk.

Az ítélettel mindenki azt kapja, amit megérdemel. Ahhoz képest még azt mondom, hogy egészen jól jártunk ezzel az első világháború utáni békével. Ha tényleg az isteni igazság jött volna el, nem hiszem, hogy sok minden maradt volna kis országunkból.

Nézzünk tehát szét a saját lelkünkben, és térjünk az Úrhoz alázattal!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése