2018. február 18., vasárnap

Melyik oldalon állsz?

"1. URam, miért állsz távol? Miért rejtőzöl el a szükség idején?
2. A gonoszok kevélyen üldözik a szegényt; essenek saját cselük csapdájába, amelyet koholtak.
3. Dicsekszik lelke kívánságával a gonosz, áldja a fösvényt, és átkot mond az ÚRra.
4. Gőgös megvetéssel nem keresi: Nincs Isten – ez minden gondolata.
5. Útjai mindig szerencsések, távolinak tűnnek neki ítéleteid, minden ellenségét lekicsinyli.
6. Azt mondja szívében: Semmi sem rendít meg, soha nem jutok bajba.
7. Szája tele átkozódással, csalárdsággal és erőszakkal; nyelve alatt hamisság és álnokság van.
8. Utcák zugában lapul, titkon megöli az ártatlant, szeme a gyámoltalant lesi.
9. Leselkedik rejtekhelyén, leselkedik, mint az oroszlán a fedezékben, hogy elragadja a szegényt, mihelyt hálójába foghatja.
10. Összetöri, letiporja a gyámoltalanokat, akik elesnek erejétől.
11. Azt mondja szívében: Elfelejtett az Isten, elrejtette arcát, nem is lát meg soha!
12. Kelj föl, ÚR Isten, emeld föl kezedet, ne feledkezz el a szegényekről!
13. Miért vetheti meg Istent a gonosz? Miért mondhatja szívében: Nem lesz számonkérés?
14. Pedig te látod a bajt, és észreveszed a fájdalmat, hogy kézbe vedd. Rád hagyja magát a gyámoltalan, az árvának is te vagy segítsége.
15. Törd össze a gonosz karját, és kérd számon a bűnösön gonoszságát, egy se maradjon!
16. Király az ÚR mindörökké; a népek kivesznek földjéről.
17. A szegények kívánságát meghallgatod, ó, URam. Megerősíted szívüket, füled figyel rájuk,
18. hogy igazságot szolgáltass az árvának és nyomorultnak, hogy földi ember többé ne rettentsen meg másokat." 10. Zsoltár

A gonosz, akinek minden gondolata az, hogy nincs Isten (4.vers)- furcsa, hiszen ki gondolkodik így? Viszont, ha megnézed a körülötted élőket, meglátod, hogy mennyire így van a legtöbb ember.



Ha valaki döntést hoz, csinál valamit, ebben általában nem veszi számításba Isten rendjét. Az ember döntései jellemzően önzőek, nem annyira másokra, mint magára fókuszálnak. Ha nincs valakinek Istenfélő gondolata, azzal tulajdonképpen azt fejezi ki, hogy nincs Isten. Nem törődik az Úr ügyével, rendjével, másokkal.

Az Ige egyszerre bátorít és figyelmeztet. Bátorít, ha tényleg ártatlanul szenvedsz, és figyelmeztet, ha te vagy az, aki bántasz másokat. Kérdés az újra és újra: melyik oldalon állsz? A világ menete szerint fájdalmat kapsz, és adsz, vagy Istent követve élsz ( és bizony előfordul, hogy ártatlanul szenvedsz)? Magad állsz bosszút, vagy az Úrra bízod az ítéletet?

A világnak van egy rendje: "A kutya kutyát eszik, és az erősebb kutya győz." Bántanak, és bántunk, és tulajdonképpen mi is pont olyanok vagyunk, mint az, akit lenézünk. Jó példa erre az adóval való ügyeskedés, és a vezetők korruptságának kritizálása. Mások is lopnak, és mi is lopunk.

Isten rendje egészen más: "Jézus pedig így válaszolt: Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes elmédből. Ez az első és nagy parancsolat. Ehhez hasonló a második: Szeresd felebarátodat, mint magadat. E két parancsolattól függ az egész törvény és a próféták."Máté 22,37-40

Érezzük, hogy ez egy teljesen más világ, más gondolkodásmód. A bosszúállás kapcsán például így szól az Ige: "Senkinek gonoszért gonosszal ne fizessetek. A tisztességre gondotok legyen minden ember előtt. Ha lehetséges, amennyire rajtatok áll, minden emberrel békességben éljetek.Magatokért bosszút ne álljatok, szeretteim, hanem adjatok helyet Isten haragjának, mert meg van írva: Enyém a bosszúállás, én megfizetek – ezt mondja az Úr." Róma 12,17-19

Ki kell hogy lépjünk a világ keretéből, hogy az Úr keretében tudjunk lenni. Ehhez bizony meg kell halni magunknak, el kell kezdeni hitben járni. Ezt nevezik megtérésnek.

Ebben az új keretben kiállt Dávid az Úrhoz a gonoszok elnyomása miatt. Mert így már evidens, hogy az Úrtól várjuk a megoldást, az ítéletet. Gondolkodjunk mi is ebben a rendszerben! Ne gondoljuk azt, hogy nincs Isten, hanem úgy álljunk a dolgokhoz, hogy Ő van, uralkodik, és ítél. Igazságosan. Térjünk az Úrhoz bűneinkből!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése