2018. december 30., vasárnap

Minket egytől egyig felzabál az élet?

"Azon a napon kiment Jézus a házból, és leült a tenger partján. Olyan nagy sokaság gyűlt össze körülötte, hogy be kellett ülnie egy hajóba; az egész sokaság pedig a parton állt. Sok mindent mondott nekik példázatokban: Íme, a magvető kiment vetni. ... Némelyik pedig a tövisek közé esett, és a tövisek felnövekedtek, és megfojtották. Némely mag pedig a jó földbe esett, és termést hozott. Az egyik százannyit, a másik hatvanannyit, ismét másik harmincannyit.

"Ti most azért halljátok meg a magvető példázatát. ... A tövisek közé esett mag pedig az, aki hallgatja ugyan az igét, de az élet gondja és a gazdagság csábítása megfojtja az igét, úgyhogy nem terem gyümölcsöt. A jó földbe esett mag pedig az, aki hallja és érti az igét; ez gyümölcsöt is terem, némelyik százannyit, némelyik hatvanannyit, némelyik pedig harmincannyit." Máté 13-ból

"Minket egytől egyig felzabàl az élet. És ezután mi vár?"- mondja a Hiperkarma az egyik számában. Igaz ez ránk is?

Fiatal felnőttként szembesülök a klasszikus munka-csalàd-ingàzàs-gyülekezet-baràtok-nagy család-sport soktényezős egyenlettel (a felsorolàs nem teljes körű). Az idő nagyobb értékké vált az életemben, mint valaha. (Késve beesek a gyülekezet Bibliaórájára, és úgy érzem magam, mint az özvegyasszony a két fillérjével.) Az ember azt érzi: bedarálódott. Túl nagy hullámok, mókuskerék, túlpörgés.

1. Erre komolyan oda kell figyelni.
A Sátán száma: 666. Hétfő-kedd-szerda-csütörtök-péntek-szombat-héfő-kedd-szerda-csütörtök-péntek-szombat-hétfő-kedd-szerda-csütörtök-péntek-szombat. 6-6-6, nincs 7, nincs vasárnap, nincs megállás. Csak a meló. Ebben a darálásban lelkileg elpusztulunk, a tövisek felnövekednek, és megfojtanak. A gyümölcstermés marad el a nagy rohanásban, ami pontosan a Sátán célja.

2. Az élet gondja
Egyszerűen a világ átalakít. Nem az a "jó nap", ha sikerült az Úr dolgairól beszélgetni valakivel, hanem ha mindent sikerült befejezni hamarabb. Nem az "jó nap", ha tetteiddel bizonyságot tettél, hanem ha szakmailag fejlődtél. Darálsz, darálsz, hogy minél hamarabb tudj hazamenni, rohansz a vonathoz. Persze nem rossz dolog például megtanulni valami újat, de rossz az irányzék.

Vannak dolgok, amiket egyszerűen el kell fogadni itt a Földön. A 45-50 órás munkakört 45-50 órában tudod elvégezni. Ez ilyen, nem fog menni 40 órában sehogy sem. Ez a hely egy siralomvölgy, és hiába hajtassz, itt sosem lesz teljes a történet. "Életünk ideje hetven esztendő, vagy ha több, nyolcvan esztendő, és nagyobb részük fáradság és keserűség, amely gyorsan elszáll, mintha repülnénk" - mondja Mózes a 90. Zsoltárban. Ez adhat egy nagy adag megkönnyebülést is.

3. A gazdagság csábítása
A karrier. Az előrelépés. A szakmai fejlődés. A fizetés-emelés. Ezek nem rossz dolgok, "de valóban nagy nyereség az istenfélelem megelégedéssel." (1 Timóteus 6,6) Megelégedéssel. Annyira szeretem azokat a presbitereinket, akik dolgoznak valami alap pozícióban hatalmas szakmai tudással. Nem azt mondom, hogy mindenkinek ezt kell csinálnia, de lehet boldog családi életed egy bérelt lakásban, 15-20 éves használt autóval is. Hihetetlenül hangzik mi? Ennyire függünk a pénztől, és nem hisszük el az Úr ígéreteit!

Ez egy napi harc önmagunkkal, de az Úr biztat, és megnyugtat: "Semmi miatt ne aggódjatok, hanem imádságban és könyörgésben mindenkor hálaadással tárjátok fel kéréseiteket Isten előtt. És Isten békessége, amely minden értelmet felülhalad, meg fogja őrizni szíveteket és gondolataitokat a Krisztus Jézusban." (Filippi levél 4,6-7)

Ne higyjünk a Sátánnak, hanem higyjünk Istenben a legnagyobb céges viharok között is! Határozza meg Ő az értékrendünket!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése