2015. szeptember 13., vasárnap

Szeressük embertársainkat

''Az Úr szolgájának pedig nem kell veszekedni, hanem legyen barátságos mindenkihez, a tanításban járatos, türelmes, aki szelíden neveli az ellenszegülőket, hátha ad nekik Isten megtérést az igazság megismerésére, hogy felocsúdjanak az ördög csapdájából, aki foglyul ejtette őket, hogy akaratát teljesítsék.
Azt pedig tudd meg, hogy az utolsó napokban nehéz idők jönnek. Mert az emberek magukat szeretők, pénzsóvárak lesznek, kérkedők, kevélyek, káromkodók, szüleik iránt engedetlenek, hálátlanok, szentségtelenek, szívtelenek, kérlelhetetlenek, rágalmazók, mértéktelenek, féktelenek, a jónak nem kedvelői, árulók, vakmerők, felfuvalkodottak, inkább a gyönyörnek, mint Istennek szeretői. Ezeknél megvan ugyan a kegyesség látszata, de megtagadják annak erejét. Kerüld őket!'' II Timóteus 2,24-3,5

Isten, a mi Urunk látja, hogy mi a helyzet világunkban. ''Magukat szeretők, pénzsóvárak, kérkedők,..'' Érdemes elolvasni még egyszer. Mind talál. Mind igaz. Ismeri a környezetet, ahol nekünk szükséges az Igét hirdetnünk, és mégis kiküld bennünket, mint juhokat a farkasok közé. Szelíden, mint a galamb, és okosan, mint a kígyó. Ha tudod, tudva tudod, hogy a másik ember milyen, és mégis kedves, barátságos, szelíd vagy vele, hát nem ez a szeretet megnyilvánulása?

Képtelenek vagyunk rá. Miért? Mert a kemény igerészek ránk is vonatkoznak. Magunktól ezek lennénk Krisztus nélkül. Féktelenek, mértéktelenek, hálátlanok, árulók, minden. Ezért szükséges mondanunk: ''Neki növekednie kell, nekem pedig egyre kisebbé kell lennem.'' János evangéliuma 3,30. Neki nőni, nekem összemenni. Neki emelkedni, nekem kisebbedni. Neki dicsőítettni, nekem alázatban járni. Így ragyog fel a Krisztus. 

A mindenható úgy jött el a világba, hogy mindenkinél jobban ismerte a szíveket. A lelkek végtelen nagy ismerője mégis eljött, mégis szolgai formát vett fel, tehát emberré lett értünk. De ezzel nem ér véget a dolog. Hiszen szenvedett, és meghalt értünk. Értünk, értsd: engedetlenekért, szívtelenekért, felfuvalkodottakért.

Krisztus tökéletesen megvalósította a parancsolatot: Szeresd felebarátodat, mint magadat. Ez nem azt jelenti, hogy elsősorban magadat kell szeretned, hanem azt, hogy elsősorban a felebarátaidat. Az hatalmas hazugság, hogy nem szeretjük eléggé magunkat. Túlságosan szeretjük magunkat, hiszen a negatív önképpel rendelkezők is mennyire maguk körül forognak. Baromira szeretik magukat! Ezek vagyunk mi!

Lépjünk ki a megváltónkkal a bővkörünkből! Ő utat mutat nekünk, hogyan forogjunk mások körül. Hogyan szolgáljunk, hogyan szeressünk, hogyan feddjük meg testvéreinket, hogyan mutassunk mindig Istenre.

Lépjünk ki a komfort zónánkból a másikért! Meg fogjuk látni, hogy magunktól képtelenek vagyunk rá. Abszolút képtelenek. Hatalmas fegyver az Ima: csodálatosan nagy erőt ad a helyes szolgálathoz embertársaink felé. Szeretetben. Hadd írjam le még egyszer: magunktól képtelenek vagyunk helyesen szolgálni. Képtelenek. Kell az Ige, kell az ima, a Krisztusban való közösség. Kell a kegyelem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése