2018. április 8., vasárnap

Kétszínűek

"[A karmesternek: mély hangra. Dávid zsoltára.]
2 Segíts, URam, mert elfogyott a kegyes, eltűntek a hívek az emberek fiai közül!
3 Hamisan szól egyik a másikhoz, hízelgő ajakkal, kétszínűen beszélnek.
4 Irtson ki az ÚR minden hízelgő ajkat, minden nyelvet, amely nagyokat mond.
5 Mert azt mondják: Nyelvünkkel felülkerekedünk, ajkunk velünk van: ki lehetne úrrá rajtunk?
6 A szegények elnyomása miatt, a nyomorultak nyögése miatt bizony fölkelek – így szól az ÚR –, védelmembe veszem azt, aki arra vágyik.
7 Az ÚR szavai tiszta beszédek, mint a földbe vájt kohóban megolvasztott ezüst, amelyet hétszer tisztítanak.
8 URam, tarts meg minket, és őrizz meg minket e nemzedéktől fogva mindenkor,
9 még ha gonoszok járnak is körös-körül, és az alávalóságot fölmagasztalják az emberek között!"
12. Zsoltár

Mókás, érdekes és elgondolkodtató, hogy pont ez az Ige esett a mai napra, a választások napjára. Tényleg mindenki kétszínű és csak a saját érdekei szerint beszél? Mindenki hazudik?

Nem, nem hazudik mindenki. Isten nem. Sőt, az Istennel járó ember sem. Ha Istenre figyelünk, és végre benne bízunk, akkor tudunk mi is becsületesen igazat szólni. Nem szinezni, ferdíteni, nagyítani vagy kicsinyíteni az érdekeink szerint, hanem becsületesen beszélni a dolgainkról vagy más dolgairól.

El vagyunk veszve. Vizsgáltuk a politikusokat, próbáltunk jól dönteni, ami nem könnyű (gondolom lassan már mindenki túl van a szavazáson). Most egy másik nézőpontot javaslok: mi van velünk? A világi vezetőket halálra tudjuk bírálni, de mi van velünk? 

A helyes, tiszta közélet a tiszta lelkű állampolgároknál kezdődik, amitől mi nagyon távol vagyunk. Félrevezetünk, elhallgatunk, másokat bemocskolunk, egy cseppet sem vagyunk jobbak, mint azok, akik a hatalom közelében vannak. Fogalmunk nincs, hogy kell szeretetből megnyilvánulni még a saját családtagjainkról sem, akiket kibeszélünk, nem még azokról, akikkel fontos kérdésekben nem értünk egyet. Gáz a politikai életünk? Gázok vagyunk mi magunk, ezért jobb, ha egy szót sem szólunk!

Egyedül Isten kegyelme az, ami kihúz a csávából. Egyedül az Úr szava tiszta, és csakis benne bízva tisztulhatunk meg mi is. Hagyjuk el a nagy politikai szavakat, tartsunk bűnbánatot, és tartsuk tisztán lelkileg is a környezetünket!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése